Mammans kost under amning

Under amningen får barnet sin näring från mamman. Det är därför viktigt att du som mamma tar dig tid att äta ordentligt, även om det kan vara stressigt ibland med en nyfödd familjemedlem. Det är alltid viktigt att äta rätt, men det är ännu viktigare när någon annan tar näring från dig. Barnet tar den näringen det behöver, och för att du själv inte ska lida brist på näring måste du därför äta extra näringsrikt under den här perioden.

En grundregel som du kan efterfölja är att försöka äta så många olika sorters livsmedel som möjligt under en dag. På det sättet försäkrar du dig om att du får i dig alla de olika näringsämnen som du behöver. En annan bra strategi är den klassiska tallriksmodellen, som dessutom försäkrar att balansen mellan de olika näringsämnena blir rätt. Du bör till exempel äta 500 gram frukt och grönt varje dag, vilket motsvarar två portioner grönsaker och tre frukter.Mammans kost under amning 1

Du behöver extra mycket av vissa näringsämnen när du ammar. Ett av dem är DHA, som är ett omega-3-fett. DHA finns till exempel i feta fisksorter som lax och makrill, och det är rekommenderat att kvinnor som ammar ska äta fisk två till tre gånger i veckan. D-vitamin är ett annat viktigt ämne som både du som mamma och ditt barn behöver extra mycket av. Det finns till exempel i mjölkprodukter som lättmjölk, lättfil och naturell lättyoghurt, och i fisk och ägg. Även solen är som bekant en viktig källa till D-vitamin, så passa på att äta utomhus så ofta du får tillfälle. Tänk dock på att inte utsätta barnet för solen för mycket.

Andra viktiga näringsämnen under amningen är folat eller folsyra och järn. Folsyra finns i livsmedel som traditionellt anses ”nyttiga”, till exempel grönsaker, bönor, kikärter, linser, frukt och bär. Bönor och ärter är också en bra källa till järn, liksom kött, leverpastej och blodpudding.

Du måste också tänka på vad du dricker under amningen. Det är till exempel viktigt att du dricker mer vatten än vad du brukar, ungefär en liter mer per dygn. Det beror på att det går åt mer vatten än vanligt till att producera bröstmjölken. Du bör dock undvika söta drycker som läsk och saft, eftersom det inte tillför något näringsmässigt, men däremot kalorier till både dig själv och barnet.

Det är mycket att tänka på när barnet är nyfött, men man får trots det inte glömma bort att ta hand om sig själv också. Det vinner både du och barnet på i längden.