Skapa en trivsam miljö för amning

Det är långt ifrån alla som lyckas med amningen direkt efter förlossningen. Att amma är något som framställs som väldigt mysigt och rofullt, men för många mammor är det en riktig kamp. Det kan t.ex. vara så att bebisen inte får till greppet, att modern känner sig stressad eller att mjölkproduktionen inte kommer igång som den ska. Sen kombinerar vi detta med såriga och blödande bröstvårtor.

Har du svårt att komma igång med amningen är det extra viktigt att du får lugn och ro omkring dig. Att minska stress och press är A och O för att du och ditt barn ska kunna amma utan några problem. Här nedan listar vi några knep som du kan ta till för att minska stressen och skapa en så trivsam miljö för amning som möjligt. Observera att alla tips inte passar alla och att du kan behöva få professionell hjälp av en barnmorska. Det kan även vara så att du väljer att sluta försöka och går över till flaskmatning helt och hållet, vilket är precis lika vanligt.

Bästa tipsen för en rofylld matstund

Undvik höga ljud och mycket intryck

Höga ljud och mycket intryck kan få vem som helst att tappa koncentrationen – både små barn och vuxna. Se därför till att amningen genomförs på en plats där ni båda känner lugn. Det kan t.ex. vara i det välinredda barnrummet med de vackra barntapeterna, men det kan också vara i soffan framför tv:n. Att välja rätt barntapeter och få stänga dörren bakom sig kan göra större skillnad än du kan tro. Plottriga, starka färger kan skapa stress hos både dig och det lilla barnet.

Testa amningsnapp

Har barnet svårt att få ett bra grepp eller har dina bröstvårtor blivit så såriga att barnet inte kan amma? Då kan en amningsnapp vara värd att testa. Amningsnappen sätts ovanpå bröstvårtan och gör så att bebisen suger på nappen – istället för direkt på. Det minskar friktionen och sårbildning på bröstvårtan och kan underlätta matstunden för bebisen.

Gör det ensam!

Det finns få saker som är lika frustrerande som att misslyckas med något när andra ser på. Även om svärmor, mamma eller partner vill väl kan det vara väldigt pressande att försöka amma när någon tittar på. Visst kan du satsa på fina barntapeter, lugn musik och amningsnapp, men med någon som sitter och tittar, ger tips och råd eller försöker att ta över blir det ändå inget bra. Vet du med dig att du blir stressad av att amma inför andra bör du se till att gå undan om möjligt. Öva på att amma när du är själv med din bebis istället.

Amning – mer än bara mat

Små bebisar som är riktigt hungriga kan ha svårare att greppa bröstvårtan. Ett tips kan således vara att inte vänta till dess att bebisen skriker av hunger. Försök att göra amningen till lika mycket mysstund som matstund. På så sätt tar du också bort pressen av att du/ni ska lyckas varje gång. Går det inte utmärkt har ni åtminstone fått lite närhet av varandra.