Barnets första mat efter amning

Bröstmjölken innehåller all den näring som barnet behöver under sina första levnadsår. Barnet börjar oftast amma direkt efter förlossningen, och lever sedan enbart på bröstmjölk under sina första sex månader i livet. Men när barnet blir sex månader gammalt kan det vara dags att börja introducera annan mat i dess kost. Det betyder inte att man ska sluta amma – det gör man som mamma när det känns bra – men man börjar sakta vänja barnet vid den mat som det så småningom kommer att leva av.

De första smakportionerna som man ger barnet vid sex månaders ålder behöver inte vara större än en eller ett par teskedar. Anledningen till att man ger dem maten är inte för näringens skull, utan för att de ska vänja sig vid att tugga, och vid olika smaker. Alla barn är olika, och reagerar på olika sätt när man introducerar mat. Vissa äter utan tvekan, medan andra kan vara skeptiska till de nya smakerna och konsistenserna. Hur snabbt man introducerar nya sorters mat och hur stora portioner barnen får bestäms därför av barnens intresse för mat. För att göra övergången lättare är det bra att ge smakportionerna i anslutning till amningen, och kanske med lite bröstmjölk blandad i maten. Det gör att barnet känner igen en del av smaken.child-559415_640

Det bästa för barnet i början är kokt mat. Exempel på olika livsmedel som fungerar bra som första smakportioner är palsternacka, potatis, ris, morot, grönsaker, kött, linser, kyckling, blomkål, majs, ägg och fisk. Det spelar ingen roll i vilken ordning man låter barnet prova olika livsmedel, men man bör följa ett mönster när det gället matens konsistens. Börja med puréer och mos, för att sedan sakta arbeta er uppåt mot mat i större bitar. Något annat man kan tänka på är att låta barnet äta grönsaker innan det får puréer på till exempel frukt, så att barnet inte vänjer sig vid den söta smaken först.

Det går självklart att köpa smakportioner och barnmat i affären, men om du vill laga ditt barns mat själv kan det vara roligt och välbehövt att få lite inspiration och instruktioner från recept. Du hittar både och på Matklubben.se.