Amning och alkohol

Amning och alkohol är en komplex fråga. Många har åsikter i frågan men alla har inte sina teorier stödda i forskningen. Klart är att frågan berör både föräldrar och barnlösa, vilket kan bero på att studier inte är helt entydiga. Forskarna har i alla fall enats om att alkohol inte kan bidra på något positivt sätt till amningen. Tidigare har det funnits lösa tankar om att en öl skulle ge mer energi till bröstmjölken, men det stämmer alltså inte. Därför är det en dum idé att använda det som ursäkt för att ta en fredagsdrink.

 

Däremot kan det finnas andra anledningar till att släppa på ett totalförbud mot alkohol under amningen. Livsvårdsverkets rekommendationer är inte lika strikta som under graviditet när alkohol är uteslutet. För en ammande mamma kan ett till två glas vin vara helt okej utan att det på något sätt påverkar barnets hälsa. Eftersom det krävs större mängder alkohol för att det ska komma ut i bröstmjölken i nämnvärd mängd är inte nödvändigt att avstå helt och hållet ur barnets synvinkel. Mer än ett par glas vin i veckan kan dock vara skadligt eftersom alkohol kan föras ut i bröstmjölken och skada barnet.

Mother breast feeding baby girl

Mother breast feeding baby girl

 

Vissa forskare har bestridit den tesen genom att hävda att alkoholhalten blir extremt låg när den förs ut i bröstmjölken. Enligt dessa forskare skulle det gå att bli rejält full innan det skulle ha några märkbara konsekvenser. Här är dock studierna inte tydliga och det är säkrast att iaktta försiktighet tills vidare. För den som vill släcka törsten med vin eller öl utan att behöva tänka på doseringen rekommenderas istället alkoholfria alternativ. Båda dryckerna går att få utan alkohol, vilket gör att det är garanterat riskfritt för alla parter. Som förälder har du ansvar för ett spädbarn och eftersom alkohol påverkar omdömet finns det fler skäl än bara de strikt medicinska för att låta vinet vara.

 

Som nybliven förälder är det mycket att hålla reda på. Förutom amningen gäller det att komma ihåg sovtider, tvättning och mycket annat för att allt ska fungera så bra som möjligt. Dessutom är det viktigt att borsta tänderna på både stora och små när de första mjölktänderna börjar dyka upp. Om du vill kontrollera din munhygien kan du gå till tandläkare i Göteborg.