Spädbarns sömn

De flesta småbarnsföräldrar skulle sannolikt ge allt för att få sova ostörda under en hel natt.  Spädbarn kan ibland ha svårt att sova, och ofta, precis när man tror att man fått dem att somna, vaknar de för minsta ljud och är ledsna och gråter. Dessutom måste spädbarn amma ofta, även under natten, vilket gör att till och med de föräldrar som har ett barn som sover mycket och somnar lätt kommer att få störd nattsömn.laurel-883383_640

Det finns en anledning till att småbarn har svårare att somna än vuxna. Det finns nämligen två olika typer av sömn: ortosömn och parasömn. Ortosömn består av djup, drömlös sömn, vilket för vuxna människor brukar motsvara ungefär 80 procent av en natts sömn. Den andra sömnen, parasömn, är en ytlig form av sömn då vi drömmer. Denna sömn kallas också REM-sömn efter engelskans ”Rapid Eye Movement”, vilket beror på att ögat rör sig under ögonlocket när vi drömmer. Forskare tror att denna sömn är viktig för människans utveckling, och därför är det inte konstigt att spädbarns nätter till hälften består av denna typ av sömn, medan vuxna bara sover ytligt ungefär 20 procent av sömnen.

När vuxna människor ska somna kan vi nästan med en gång sjunka ner i ortosömn. För spädbarn ser dock förloppet annorlunda ut, eftersom de första 20 minuterna efter insomnandet består av parasömn. Det är på grund av detta som en bebis är så lättväckt när man precis lagt den att sova. Under natten växlar man sedan mellan ytlig och djup sömn, både vuxna och barn. Skillnaden är att barn har fler cykler, vilket betyder att det finns fler tillfällen under natten då barnet riskerar att väckas.

Något som kan hjälpa både barnet och föräldrarna att uppleva ostörda nätter är att låta barnet sova i samma säng som föräldrarna. Det finns de som menar att detta hjälper mamman och barnet att dela sin sömnrytm, vilket alltså skulle göra att barnet sover lättare. Om ni vill prova på om det kan vara något för er, men behöver en större säng för ändamålet, hittar ni ett brett utbud av sängar för alla smaker, till exempel en kontinentalsäng, på Sleepo.se.