Amma och spara bröstmjölken

Något som är bra att veta i samband med att du ammar är att du faktiskt kan pumpa ut och spara din bröstmjölk för att använda vid senare tillfälle. Du pumpar ut mjölk om du vet att du inte har möjlighet att mata barnet eftersom pappan vill mata och mysa med babyn eller att du behöver följa med som stöd åt en vän som får hjälp av https://www.ljungsjoberg.se/för sitt beroende. Oavsett orsaken att du vill spara extra bröstmjölk så är hygienen viktig att tänka på. Behållaren som mjölken ska förvaras i bör vara diskad ordentligt och steriliserad. Du steriliserar genom att koka behållaren i en kastrull i minst tio minuter.

Hur förvarar jag bröstmjölken

Du kan lämna flaskan med bröstmjölk framme i rumstemperatur ända upp till sex timmar, men allra bäst är att du sätter in flaskan i ett kylskåp. Bröstmjölk kan förvaras upp till tre dagar i kylen, men det är viktigt att mjölken inte är varm när du sätter in den i kylskåpet. Du kyler bröstmjölken genom att ställa flaskan i kallt vatten först.

Ett tips är att frysa in mjölken och då gärna i istärningslådor, vilket gör det lättare för dig att ta fram rätt mängd bröstmjölk. Det är viktigt att du skriver vilket datum som mjölken blev fryst och den håller sig i tre månader i frysen. När den har blivit tinad håller bröstmjölken sig ett dygn i kylskåp. Du bör inte tina mjölken i mikron eftersom att kvaliteten blir sämre och risken finns att den blir för het.

Dags att pumpa ut mjölk

Du kan antingen pumpa ut mjölk med hjälp av dina händer eller för att underlätta för dig kan du använda en bröstpump. Det finns både elektriska och manuella bröstpumpar. Dessa fungerar på olika sätt och ser annorlunda ut. Är du det minsta osäker hur du vill pumpa ut bröstmjölk, kan du alltid prata med personalen på BVC eller på BB. Det finns till och med vissa kommuner som har amningsmottagningar som också kan hjälpa till guida dig rätt.

Amning är förstås bäst, men ibland kan det behövas hjälpmedel av olika anledningar. Dessa är ett bra komplement och det är bra att pumparna finns. Glöm inte bort att diska bröstpumpen väl och desinficera den mellan användningarna. Läs bruksanvisningen som följer med pumpen för att veta hur den ska rengöras.

Sälja din bröstmjölk

Skulle det vara så att du har turen att ha ett överskott av bröstmjölk kan du alltid sälja den till det landsting där du bor. Mjölken kommer sedan användas till att mata för tidigt födda barn om en läkare har föreskrivet det. För att få närmare information vad som gäller i ditt landsting kan du prata med personalen på BVC. Du bör inte röka, vara sjuk eller har bröstvårtor som är såriga när du ska sälja din bröstmjölk. Priset per liter bröstmjölk ligger mellan 100 – 150 kronor som du kan få, samt du kan bara sälja mjölken de tre första månaderna efter förlossningen.