Vanliga problem vid amning

Föreställde du dig många mysiga amningsstunder där du och barnet knyter ett otroligt starkt band, men det blev inte riktigt som du hade tänkt dig? Inför en graviditet är det inte ovanligt att fokus ofta ligger på att förbereda sig inför förlossningen, men det är minst lika viktigt att skapa sig kunskap om amning. För många kan det vara svårt att komma igång med amningen och det går inte lekande lätt som på filmer. Det finns många problem som kan uppstå, men det finns också många lösningar.

Att amma ska vara en trevlig och mysig stund mellan dig och ditt barn. Visst kan man bli trött på att det ska ätas konstant, men amningen ska fortfarande kunna fungera och du ska inte känna dig stressad och orolig inför amningstillfällena. Det är viktigt att du söker hjälp om amningen inte går bra eller om du stöter på problem. Ju snabbare, desto bättre. Känner du att det är vardagsstress som ligger bakom kan du försöka hitta sätt att förändra din vardag. Ett alternativ kan vara att ta in städfirman qleano.se/ för att få avlastning i hemmet.

Vanliga amningsproblem och hur du löser dessa

Sår på bröstvårtorna – Såriga bröstvårtor är väldigt vanligt, men också mycket smärtsamt. Ofta handlar det om att bebisen ligger fel eller inte kan greppa korrekt. Försök att titta på hur såret sitter för att veta hur bebisen behöver placeras. Är det under bröstvårtan behöver bebisen t.ex. komma längre ner. Att smörja in med bröstmjölk på såret kan också hjälpa läkningsprocessen. Sök vård om det inte har blivit bättre inom en vecka.

Barnet vill inte ta bröstvårtan – Vissa bebisar ratar bröstvårtan helt och då kan det vara lätt att man känner sig stressad och avvisad. Kanske är man också rädd för att barnet inte ska få i sig tillräckligt med mjölk. Här är det viktigt att ha tålamod. Det är inte ovanligt att det kan ta upp till en timme innan bebisen hittar rätt och ”ger med sig”. En lösning kan vara att amma i bärsele eller halvliggandes med bebisen på din överkropp.

Mjölkstockning – När mjölkgångarna i bröstet täpps till finns det risk för mjölkstockning. Mjölkstockning kan drabba båda brösten, men är vanligast på ett. Smärtan kan vara mycket påtaglig och man kan också få feber och frossa. Även huvudvärk är förekommande och bröstet blir oftast knöligt, varmt och rött. Genom att amma regelbundet och undvika för tajta bh:ar kan du minska risken för mjölkstockning. Om du har drabbats kan du försöka att värma bröstet innan amning, t.ex. genom en skön dusch. Kvarstår problemet efter två dagar bör du söka vård.