Att amma en nyfödd bebis

När du äntligen fått din älskade bebis i dina armar är det bra att börja amma direkt efter förlossningen, gärna inom första timmen efter födseln. Den första bröstmjölken som kallas råmjölk är viktig för bebisen eftersom den innehåller massor med viktiga vitaminer och mineraler. Att börja amma direkt är bra för att få igång mjölkproduktionen men det är även bra för bebisens sugreflexer. Att amma sin nyfödda bebis ofta frigör hormoner i kroppen som ger känslan av lugn och ro, vilket barnet känner av. Under den första tiden av amning är det av vikt att ha lugn och ro runt omkring sig. Låt amningsstunderna bli lugna och stressfria. Ibland tar det tid att amma en nyfödd bebis men tillåt det och ha tålamod i början.

Nyfödda bebisar är känsliga mot bakterier

En utmaning med första amningstiden är att hitta rätt teknik och att bebisen hittar rätt suggrepp. Ett dåligt suggrepp kan ibland ge sugblåsor på bröstet. Hitta en amningsposition som känns bekväm och håll barnet intill dig för att bebisen ska få så bra läge som möjligt. Det är viktigt i början men även senare att ha rena händer när bebisen ska amma. I början har en bebis inte helt utvecklat sitt immunförsvar och kan därför vara känslig för bakterier. Det kan bli många gånger man får tvätta händerna under en dag, en del bebisar vill amma mycket och andra mindre. När händerna tvättas ofta blir de mycket lätt torra och nariga. Det är då bra att återfukta sina torra händer genom att smörja dem regelbundet med handkräm. Det finns många olika typer av hudkrämer, bland annat oparfymerade produkter. När bebisen är nyfödd är hud mot hud en viktig sak för amningen eftersom det stimulerar mjölkproduktionen men även är lugnande. Då kan parfymfria produkter vara bra att använda. Bebisen kan vara känslig och vill helst känna mammans egen doft.

Ta hand om dig som ammande mamma

Det är viktigt att du som ammande mamma tar hand om dig själv när du ska producera bröstmjölk till en bebis. Att mamman mår bra är en av förutsättningarna för att det ska gå bra att amma. För att orka amma på nätterna behöver en ammande mamma mycket vila. Utöver att vila är det bra att motionera minst 30 minuter om dagen. Några saker att tänka på är att äta ordentligt och dricka eftersom kroppen behöver extra energi och vätska. Om amningen inte fungera så tveka inte att ta hjälp, det finns mycket råd och stöd att få.