Växer det ett litet liv i din mage eller planerar du och din partner på att skaffa barn? Grattis, ett barn kommer skänka ert liv mycket glädje och samtidigt presentera några utmaningarna för er som nyblivna föräldrar. Oroa er inte, det finns massor av hjälp att få. Internet svämmar över av mammor och även pappor som bloggar om sina liv och det tar inte lång tid innan du klickat dig vidare på hjälpsamma hemsidor med tips som kan ge er goda råd på vägen. Det finns även en mängd böcker om ämnet. Följ med när vi listar den bästa läsningen om barn och föräldraskap.
Bra tips på böcker om föräldraskap
Hur mycket ska barnet äta under de första månaderna och ska man verkligen tvinga sina barn att äta upp alla grönsakerna? Man har många frågor som nybliven förälder och de slutar inte komma bara för att ens barn växer upp. Om du är gravid är Leni Söderbergs ”Mammapraktika – graviditeten vecka för vecka” ett bra val att börja med. Denna bok utkom 1996 och går vecka för vecka igenom vad du kan göra för att påverka barnets välbefinnande och utveckling. När barnet väl är fött kommer nya frågor att behöva besvaras. En kritikerrosad vägledning i barnets vidare utveckling är Anna Kreutz Wirfelts bok ”Små barns utveckling : känslomässig, motorisk och social utveckling hos barn 0-4 år”. Där får du konkreta tips och massor av information som kan hjälpa dig att förstå ditt barn. Har du svårt för att läsa eller föredrar du att få böckerna upplästa? Många av de bästa böckerna om graviditet och föräldraskap finns även som ljudböcker.
Att tänka på när du läser böcker om föräldraskap
Det du går igenom är unikt på många sätt. Samtidigt är det en upplevelse som flera kvinnor och föräldrar genomgått och lärt sig av. När du går igenom listor på böcker om graviditet och föräldraskap kan du stöta på information som kan kännas motsägelsefull eller rent av felaktig. Det är viktigt att du behåller ett kritiskt tänkande och ett öppet sinne. Många författare och skribenter har skilda åsikter om föräldraskap och det är upp till dig och din partner att komma fram till vad som fungerar bäst för er. Författarna Elvén och Wiman har en bok som heter ”Barn som bråkar – att hantera känslostarka barn i vardagen”. Hur hanterar man egentligen ett barn som är trotsigt? Svaren är många och kan stundtals kännas förvirrande. Om du har tid, läs mer än en bok om ämnet och gärna utifrån olika ståndpunkter. I slutändan är det ditt beslut. Var inte rädd för att experimentera och glöm inte att ha kul under tiden.